Simptome sarcină extrauterină

Sarcina extrauterină se referă la o gestaţie în care ovulul este fertilizat pe alt țesut decât pe mucoasa care tapetează cavitatea uterină. În majoritatea cazurilor, aceasta se localizează  la nivelul trompelor. În restul cazurilor, sarcina extrauterină poate fi localizată la nivelul canalului cervical purtând numele de sarcină cervicală. Dacă este localizată la nivelul porţiunii interstiţiale a tubei, poartă numele de sarcină interstiţială, iar dacă este localizată în contextul ovarian se numeşte sarcină ovariană.

Simptome sarcină extrauterină

Embrionul care nu se implantează la nivelul endometrului, în general, nu se poate dezvolta normal. O sarcină extrauterină poate duce la ruptura organului în care s-a implantat, cel mai frecvent, fiind vorba de trompa uterină.

Ruptura duce la hemoragie internă, șoc și, în cazuri rare, la moartea pacientei. Din fericire posibilitatea de a diagnostica, monitoriza și trata sarcina extrauterină reduce aceste riscuri.

Numărul sarcinilor ectopice diagnosticate în fiecare an este în creştere ajungând să reprezinte aproximativ 2% din totalul sarcinilor. Incidenţa (cuprinsă între 1 la 100 pâna la 200 de sarcini diagnosticate) este în creştere şi este mai mare la femeile care nu sunt de rasă albă (cel mai întâlnit în Japonia. În funcţie de localizarea sarcinii extrauterine, studiile americane descriu următoarea incidenţă: 97% la nivelul trompei uterine, mai exact 55% la nivelul ampulei, 25% la nivelul istmului, 17% la nivelul fimbriei, iar restul de 3% sunt localizate în abdomen, cervix sau ovar.

Înaintea secolului 19, rata mortalității de la sarcinile extrauterine depășea 50%. La sfârșitul secolului 19, rata mortalității a scăzut la 5% datorită intervențiilor chirurgicale. Statisticile arată că, prin progresele actuale în detectarea timpurie a sarcinii extrauterine, rata mortalității a scăzut la mai puțin de 5 din 10.000. Rata de supraviețuire de la sarcinile extrauterine este în creștere, deși numărul cazurilor cresc și ele. Motivul major pentru care există un final nefericit se datorează persoanelor care întârzie să meargă la medic.

Simptome sarcină extrauterină

O sarcină extrauterină, de multe ori, se simte ca o sarcină normală. O femeie cu o sarcină extrauterină poate prezenta semne comune cu cele a unei sarcini normale la început.

Până la 10% dintre femeile cu sarcină extrauterină nu au niciun simptom, iar o treime nu au semne medicale.  În multe cazuri, simptomele au specificitate scăzută, și pot fi similare cu cele ale altor tulburări gastro-intestinale și genito-urinare cum ar fi apendicita, salpingita, ruptura unui chist, pierderea unei sarcini sau infecții ale tractului urinar. Prezentarea clinică a sarcinii extrauterine apare, în medie la 7,2 săptămâni, după ultimul ciclu menstrual normal, cu un interval de 4 până la 8 săptămâni. Prezentările ulterioare sunt mai frecvente în comunitatile lipsite de capacitatea de diagnostic modern.

Simptome sarcină extrauterină includ sângerare vaginală crescută (în cantități diferite), dureri abdominale inferioare bruște, durere pelvină, un cervix moale sau sensibilitate anexială.

Simptome sarcină extrauterină pot varia de la o femeie la alta, dar cele mai comune semne sunt durerile abdominale și sângerările vaginale. Cu toate acestea, multe femei nu au niciun simptom până în momentul în care se rupe sarcina extrauterină.

Iniţial, sarcina extrauterină nu se poate deosebi pe baza simtomelor de o sarcină normală. Cu toate acestea, în cazul unei sarcini extrauterine menstruaţia ar fi primul semn vizibil. Chiar dacă lipseşte de câteva săptămâni, pot apărea mici sângerări cu sânge de culoare neagră sau maronie negricioasă. Pe măsură ce sarcina extrauterină progresează pot apărea şi alte simptome cum ar fi durerea abdominală sau pelvină care se poate intensifica atunci când gravida se mişcă sau se încordează.

Pot apărea dureri în timpul actului sexual, ameţeală, senzaţie de leşin, acestea din urmă cauzate de o hemoragie internă. De reţinut este faptul că aceste dureri nu sunt insuportabile, motiv pentru care multe dintre paciente nu se prezintă imediat la medic, crezând că este vorba de simptomatologia unei sarcini normale.

De asemenea, dacă se face un test de sarcină, rezultatul ar fi, cel mai probabil, unul pozitiv. Abdomenul poate fi moale, iar dacă apar sângerări vaginale, acestea pot fi sporadice și deschise la culoare.

Orice simptome apar, e musai să te adresezi medicului ginecolog. În special, dacă apar următoarele semne:

Durere sau sensibilitate abdominală sau pelvină. S-ar putea simți doar pe o parte, dar durerea poate fi oriunde în abdomen sau în zona pelvisului. Aceasta poate fi ușoară și intermitentă pentru o vreme, dar poate fi, de asemenea, bruscă, persistentă și severă. Ea poate fi plictisitoare sau ascuțită, și ar putea fi însoțite, de asemenea, de greață și vărsături. Durerea s-ar putea agrava atunci când persoana este activă sau când tușești. În cazul în care s-a rupt trompa uterină, abdomenul poate fi dilatat și umflat.

Scurgeri vaginale sau sângerări (mai ales dacă testul de sarcină este pozitiv). La început sângerarea poate avea textura unui ciclu menstrual normal. Sângele poate fi de culoare roșie sau maro, cum ar fi culoarea de sânge uscat, iar sângerarea poate fi continuă sau intermitentă, abundentă sau nu.

Dureri de umăr. Durerile de umăr, mai ales atunci când te vei culca, este unul dintre simptome sarcină extrauterină, și este un semn critic pentru a merge la medic. Cauza durerii este o hemoragie internă, care irită nervii care merg la zona umerilor.

O stare de șoc. În cazul în care sarcina se rupe de trompele uterine, pierderea de sânge poate determina o stare de șoc. Semnele includ un puls slab, amețeli, leșin, și pielea palidă.

Diagnosticul se pune de către medic în urma unor ecografii, eventual a unor dozari Bhcg în dinamica. Cu cât apelați mai devreme la medic cu atât sunt mai mari șansele de a trata această afecțiune fără a pierde trompa uterina. În mod normal, medicul va face o ecografie la începutul sarcinii. Dacă Bhcg este peste 1500 UI/l iar ecografia transvaginală nu evidențiază un sac gestațional intrauterin, atunci cel mai probabil avem de-a face cu o sarcină extrauterină. Examenele complementare se fac pentru a întări diagnosticul și pentru a alege cea mai potrivită cale de tratament.

Manifestare clinică.  Sarcina extrauterină necomplicată (neruptă) se caracterizează prin triada simptomatică amenoree-metroragii-durere şi prin prezenţa unei tumori latero-uterine la tactul vaginal.

Sarcina extrauterină ruptă reprezintă o urgenţă chirurgicală (abdomen acut chirurgical) şi se manifestă prin durere bruscă „în pumnal” localizată în abdomenul inferior urmată de lipotimie

 Care sunt cauzele apariției unei sarcini extrauterine?

Principala cauză ce determină apariția unei sarcini ectopice este existența unei trompe uterine anormale care împiedică oul fertilizat să ajungă în uter și astfel determină implantarea acestuia la acest nivel sau oriunde în afara uterului.

Însă, printre factorii principali care declanșează sarcina extrauterină se numără următoarele:

Existența unui diagnostic de boală inflamatorie pelvină, cauzată în special de infecții cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae.
Antecedente de sarcină extrauterină. Dacă în trecut ai mai avut o astfel de experiență, există mari șanse, ca și următoarele sarcini să fie tot de acest fel.
Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, frecvent în regiunea pelvină. Cauzele endometriozei sunt necunoscute. Unii au susținut că endometrioza poate fi vindecată. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. În prezent, cel mai eficient tratament pentru endometrioză este eradicarea chirurgicală a bolii folosind tehnici, cum ar fi excizia laparoscopică și eradicarea cu înaltă tehnologie. Un chirurg experimentat este capabil să utilizeze diferite metode, cum ar fi electrocauter, lasere, foarfece, sau cu ultrasunete, pentru a eradica complet boala cu aceste tehnici minim invazive.
Contraceptivele orale. Acestea inhibă motilitatea trompelor.
Cercetătorii susțin că fumatul afectează funcțiile trompelor uterine, iar riscul de a avea o sarcină extrauterină crește proporțional cu numărul de țigarete fumate.
Folosirea dispozitivelor intrauterine contraceptive de tip sterilet. Un procent destul de mare de cauză a unei sarcini extrauterine este și implantarea unui contraceptiv de tip sterilet. Acest fapt se datorează, probabil, eficienței dispozitivelor în prevenirea unei sarcini normale. Cel mai mare pericol îl reprezintă SIU(sistem intrauterin) care conține progesteron.
Manevre chirurgicale la nivelul trompelor.
Intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine, care determină apariția de țesut cicatriceal, ce, uneori, pot afecta trompele uterine crescând riscul de sarcină extrauterină.
Existența în antecedente a unui avort urmat de infecție.
Stimularea/inducerea ovariană sau fertilizarea în vitro. Inducerea ovulației cu clomifen sau gonadotropină injectabilă s-a dovedit a crește de patru ori riscul apariției sarcinilor extrauterine. Acest lucru a fost dovedit de nenumărate studii de caz. Alte studii au demonstrat că pacientele infertile cu tulburări de fază luteală prezintă statistic o rată mai mare de sarcini extrauterine față de cele la care infertilitatea e cauzată de anovulație. Riscul acestor sarcini ectopice sau heterotopice crește dramatic în momentul în care se folosesc tehnici de reproducere asistată precum este fertilizarea în vitro.
Vârsta înaintată. Cea mai mare rată de sarcini extrauterine apare la femeile cu vârstă cuprinsă între 35 și 44 de ani. Riscul la această categorie de vârstă este de 3-4 ori mai mare față de femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. O explicație posibilă constă în faptul că pierderea progresivă a activității mioelectrice este responsabilă pentru motilitatea tubară.

Ca și în cazul altor probleme medicale, și în sarcina extrauterină, există posibilitatea de a nu depista niciun din cauzele enumerate mai sus.

Sorry, no posts matched your criteria.