Operație sarcină extrauterină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina extrauterină sau ectopică este una care îți poate pune viața în pericol, mai ales dacă nu ai experimentat niciun simptom care să te pună pe gânduri. Odată cu trecerea timpului și cu creșterea sarcinii, există posibilitatea ca aceasta să se rupă și să îți provoace o hemoragie internă puternică care îți poate fi fatală dacă nu se intervine la timp (sarcina uterină reprezintă principalul motiv al deceselor survenite în primul trimestru de sarcină). Chiar dacă operație pentru sarcina uterină decurge bine, există riscul să îți fie afectată fertilitatea, să îți reducă șansele unei viitoare concepții sau să îți crească șansele pentru o viitoare sarcină extrauterină.

 

Care sunt cauzele unei sarcini extrauterine?

Există mai multe cauze care duc la apariția unei sarcini extrauterine, însă cea mai frecvent întâlnită este situația în care o trompă uterină anormală împiedică oul fertilizat să ajungă în uter și se ajunge astfel la implantarea oului în afara uterului. Alți factori care pot să favorizeze apariția unei sarcini extrauterine sunt:

 • Existența unei alte sarcini extrauterine anterioare (după cum spuneam mai devreme, o sarcină extrauterină crește riscul de apariție a unei alte sarcini extrauterine la viitoarea concepție)
 • Existența unor boli cu transmitere sexuală cum ar fi infecțiile cu Chlamydia sau Neisseria gonorrhoeae
 • Administrarea contraceptivelor orale pe o perioadă mai lungă de timp poate duce la inhibarea motilității trimpelor
 • Endometrioza (prezența mucoasei uterine în afara uterului) este o altă afecțiune ce poate duce la apariția unei sarcini extrauterine
 • Viciile, în special fumatul, crește riscul de apariție a unei sarcini extrauterine (studiile au demonstrat faptul că riscul de a avea o sarcină extrauterină crește proporțional cu numărul de țigări fumate)
 • Folosirea îndelungată a unor dispozitive contraceptive cum ar fi steriletul (dispozitiv intrauterin în formă de T care se introduce în utern pentru a preveni sarcinile nedorite)
 • Existența unor intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine care pot duce la apariția unui țesut cicatriceal care la rândul lui afectează trompele uterine
 • Existența unui număr mare de avorturi
 • Fertilizarea in vitro

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale apariției unei sarcini extrauterine, însă, există și cazuri de sarcini ectopice pentru care nu s-a găsit nicio cauză. Deci chiar dacă nu prezinți factorii de risc de mai sus, asta nu înseamnă că nu trebuie să te controlezi periodic pentru a vedea dacă nu cumva te confrunți cu o sarcină extrauterină. De obicei însă, sarcina extrauterină se manifestă printr-o serie de simptome care ar trebui să îți dea de gândit.

Simptomele unei sarcini extrauterine

Semnele inițiale ale unei sarcini extrauterine sunt la fel cu cele care apar în cazul unei sarcini normale: lipsa menstruației, sâni sensibili, oboseală, stări de greață, urinări dese, etc. Însă, după 1-2 luni de la instalarea sarcinii, s-ar putea să te confrunți și cu alte simptome cum ar fi: dureri abdominale sau pelvine, sângerări vaginale neobișnuite (uneori acestea pot fi ușoare, iar alteori pot fi abundente), durere în timpul actului sexual sau în timpul unui consult medical de rutină, mai exact în timpul examinării pelvine, stări de leșin care pot surveni din cauza hemoragiei interne.

Dacă și tu experimentezi unul dintre simptomele de mai sus, ar fi bine să consulți de urgență un medic deoarece orice mică întârziere se poate transforma într-o complicație. Pentru a determina dacă te confrunți sau nu cu o sarcină extrauterină, medicul îți va face mai multe teste sau analize, cel mai important fiind examenul clinic. Ecografia transvaginală va ajuta la vizualizarea sarcinii și la determinarea locului acesteia, în interiorul sau în afara uterului. Însă, 20-30% din sarcinile extrauterine nu pot fi văzute în cadrul ecografiei, mai ales dacă ele sunt în primele săptămâni de evoluție. Tocmai de aceea, se impune realizarea unor analize de sânge speciale pentru detectarea hormonului HCG (hormonul gonadotropinei corionice umane), un hormal ce este eliberat în mod normal de placentă. Dacă acest hormon are un nivel prea scăzut, medicul va ști că ai o sarcină anormală, cum ar fi o sarcină extrauterină, sau că există o mare posibilitate de avort spontan.

Tratamentul în cazul sarcinii extrauterine

După cum spuneam mai devreme, operația pentru sarcina extrauterină este de cele mai multe ori necesară, însă, există și diverse tratamente medicamentoase sau endovasculare care se impun atunci când sarcina nu este chiar atât de evoluată și nu s-a ajuns încă la o hemoragie internă.

Tratamentul medicamentos al unei sarcini extrauterine

Acest tratament are o rată mare de succes doar în cazul în care sarcina extrauterină este la început și încă nu s-a rupt. Există câteva criterii care trebuie trebuie luate în considerare pentru a determina dacă poți urma un tratament medicamentos pentru a scăpa de sarcină sau dacă ai nevoie de o operație pentru sarcina extrauterină. Se poate apela la tratament medicamentos doar dacă:

 • Au trecut cel mult 6 săptămâni de la ultima menstruație
 • Fătul are cel mult 3.5 centimetri și nu se înregistrează activitate cardiacă
 • Nivelul hormonului HCG este mic

Dacă sarcina este mult prea avansată, tratamentul medicamentos nu este eficient și este necesară o operație pentru sarcina extrauterină. Medicamentele folosite pentru avort în acest caz pot da efecte adverse neplăcute precum greață, indigestie, diaree sau toxicitate hepatică.

Tratamentul endovascular al sarcinii extrauterine

Între tratamentul medicamentos și operația pentru sarcina extrauterină mai există o variantă de mijloc, non-chirugicală, cu riscuri minime. Această intervenție presupune o embolizare a sarcinii ectopice, adică oprirea alimentării cu sânge a sarcinii prin injectarea unui material care închide vasele de sânge de la nivelul sarcinii extrauterine. În aceste fel, sarcina este oprită din evoluție, iar organismul se va ocupa de eliminarea ei. În anumite cazuri, se impune o intervenție chirurgicală asemănătoare avortului pentru a curăța trompele uterine.

Tratamentul endovascular se face cu ajutorul unei anestezii locale, urmând ca apoi să se introducă un cateter la nivelul arterei prin care se va injecta substanța de contrast și materialul de embolizare. Intervenția durează maxim 30 de minute și nu este dureroasă. Recuperarea este la fel de ușoară, așa că, dacă nu se pune problema unei operații pentru sarcina extreuterină, tratamentul endovascular este o variantă mai mult decât bună. Cu toate acestea, există situații în care embolizarea nu dă rezultatele așteptate și atunci se ajunge în cele din urmă la operație pentru sarcina extrauterină.

Tratamentul chirurgical al sarcinii extrauterine

În cazul în care sarcina extrauterină a depășit 6 săptămâni și fătul s-a dezvoltat destul de mult sau dacă trompa s-a rupt și a apărut hemoragia internă, operația pentru sarcina extrauterină este singura variantă. Această operație pentru sarcina extrauterină se poate face laparoscopic sau prin operație deschisă, în funcție de situația în care se află pacienta. Dacă operația pentru sarcina extrauterină se face preventiv, până să se rupă trompa, ea poate fi făcută fără niciun fel de problemă laparoscop, sub anestezie generală. În cazul în care pacienta se confruntă cu o hemoragie internă sau starea de sănătate nu permite o amânare a intervenției, atunci se va opta pentru o operație clasică, prin deschiderea peretelui abdominal.

Bineînțeles, o operație pentru sarcina extrauterină laparoscopică este mult mai ușoară, iar procesul de recuperare este mai rapid. După o astfel de intervenție ești externată din spital după câteva zile, uneori chiar și a doua zi după operație dacă nu există niciun fel de complicație. În cel de-al doilea caz, al operației clasice pentru sarcina extrauterină, durerile sunt mai mari pentru că vorbim totuși de o incizie la nivelul abdomenului, ai nevoie de mai multe zile de spitalizare, iar procesul de recuperare este mai greoi și mai îndelungat. Orice operație pentru sarcină extrauterină poate fi urmată de complicații, printre cele mai frecvente fiind sângerările, durerile mari și greu de suportat chiar și cu analgezice și inflamarea locului inciziei.

Rănile post-operatorii se vindecă după 1-2 luni de la intervenție, dacă respecți indicațiile medicului. Una dintre cele mai importante recomandări în acest sens este evitarea efortului fizic și a alimentelor care ți-ar putea produce constipație, mai ales atunci când vorbim de clasica operație de sarcină extrauterină.

Nu în ultimul rând, după o operație de sarcină extrauterină îți va fi monitorizat foarte atent nivelul hormonului hCG, care trebuie să ajungă la 0. În acest fel, medicul se va asigura că operația a fost un succes și că nu a rămas niciun fragment al fătului care ar putea să crească în continuare și să se transforme într-un tumoare, dând astfel naștere la alte complicații.

În concluzie, sarcina extrauterină îți poate pune viața în pericol mai ales dacă nu ții cont de simptomele pe care le experimentezi și le pui pe seama evoluției unei sarcini normale. Orice neregulă ar trebui să te trimită la medicul ginecolog în primele săptămâni de sarcină pentru a te asigura că totul decurge normal și că vei avea un copil sănătos. Un lucru important de menționat este faptul că o sarcină extrauterină nu poate fi dusă până la capăt, prin urmare, în funcție de cât de avansată este sarcina și de starea ta de sănătate, se va opta pentru un tratament medicamentos, o intervenție endovasculară sau pentru o operație de sarcină extrauterină.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *