Despre sarcina extrauterină

Sarcina extrauterină sau ectopică reprezintă o anomalie prin care ovulul fecundat sau zigotul se atașează într-o zonă greșită a aparatului reproducător din afara uterului, în loc să se implanteze în uter. Cel mai frecvent zigotul se atașează de una din trompele uterine, dar acesta se poate implanta și la nivelul unuia dintre ovare, ori în alte părți. Pentru ca sarcina extrauterină să nu cauzeze probleme de sănătate grave este important ca aceasta să fie diagnosticată cât mai repede posibil. De aceea femeile însărcinate trebuie să-și monitorizeze cu grijă evoluția și să urmărească cu atenție orice mică schimbare care apare pe parcurs. Deoarece sarcina extrauterină se depistează în primul trimestru al sarcinii, poate deveni destul de dificil pentru o viitoare mămică să sesizeze anomaliile.

Înțelegerea cauzelor care determină apariția unei sarcini extrauterine reprezintă o etapă crucială pentru a putea trata cu succes problema și pentru a evita complicațiile care pot surveni. La început o sarcină extrauterină debutează la fel precum o sarcină normală. Stările de oboseală, greața și senzațiile de vomă nu vor alarma în mod deosebit o viitoare mămică, căci sunt simptome pe care le întâlnim la foarte multe dintre cazurile de sarcină normală. De asemenea, pot exista scurte sângerări în primul trimestru de sarcină care nu înseamnă de foarte multe ori nimic grav și care nu pun nici un risc pentru dezvoltarea ulterioară a sarcinii.

Despre sarcina extrauterină - Simptome

Pentru a nu ne expune nici unui risc și pentru a ne asigura că sarcina evoluează normal, este crucial să observăm anumite schimbări care nu sunt considerate normale la începutul sarcinii, cum ar fi:

Sângerări dese, abundente și de culoare închisă. Într-adevăr anumite femei pot avea mici scurgeri de sânge la debutul sarcinii, care se datorează încercărilor de fixare ale ovulului fecundat de uter. Dacă nu sunt însoțite și de alte simptome, precum durerile abdominale sau alte tipuri de disconfort, aceste sângerări nu prezintă de regulă nici un risc. Desigur, este bine să monitorizăm atent evoluția sarcinii pentru a elimina din timp orice complicație.

Dureri acute, persistente în zona abdominală. Crampele nu sunt un semn deloc bun în primul trimestru de sarcină. Acest simptom indică de obicei o sarcină extrauterină, ori un posibil avort spontan. Acesta este semnalul când este nevoie să ne prezentăm de urgență la medic pentru a confirma sau nu sarcina extrauterină.

La sesizarea acestor semne foarte îngrijorătoare nu este cazul să mai așteptăm și trebuie să ne prezentăm la medic. Din păcate, multe femei așteaptă prea mult și ajung la spital în stare gravă, cu dureri severe. Cu cât intervenția se face mai repede cu atât și recuperarea se va realiza mai ușor, iar riscul complicațiilor va fi ținut sub control.

Despre sarcina extrauterină - Diagnosticare

Orice simptom care ne neliniștește, cu atât mai mult la începutul sarcinii, trebuie investigat pentru a se stabili cauza exactă. Diagnosticarea unei sarcini extrauterine se face prin confirmarea fără dubiu că pacienta prezintă o sarcină fără implantare pe uter. Pentru a găsi exact locul unde este implantat zigotul sunt necesare investigații foarte amănunțite, căci în acest stadiu vorbim de un zigot aproape invizibil cu ochiul liber. În majoritatea cauzelor zigotul este localizat pe una dintre trompele uterine, așadar aici este primul loc de unde începe căutarea. Odată localizat ovulul fecundat, urmează tratamentul pentru eliminarea acestuia. Nici o sarcină extrauterină nu are șanse să poate fi dusă până la capăt, așadar soluția o reprezintă înlăturarea acesteia.

După ce se face diagnosticarea cu certitudine a sarcinii extrauterine, medicul poate propune, de regulă, două tipuri de tratamente. Cel noninvaziv, prin care se induce avortul spontan, sau cel minim invaziv cum e intervenția laparoscopică. Tratamentul medicamentos are succes pentru sarcinile incipiente, mai mici de 6 săptămâni. Acesta prezintă anumite riscuri pentru sănătate, așadar nu se poate face decât sub stricta supraveghere a medicului. Medicamentele acționează asupra placentei, întrerupând irigarea cu sânge a acesteia, ceea ce duce la moartea zigotului. Eliminarea acestuia se face natural, pe cale vaginală și seamănă cu avortul spontan. Intervenția chirurgicală minim invazivă se face prin mici incizii la nivelul abdomenului, în zona vizată cu probleme. Este foarte eficientă și rezolvă rapid problema. Recuperarea se face destul de repede, fără dureri sau disconfort foarte mari.

Sarcinile extrauterine nu pot fi salvate. Riscurile încercărilor de a salva o astfel de sarcină sunt mult prea ridicate, iar rata de succes este extrem de mică.

Despre sarcina extrauterină - Cauze

Motivul pentru care apare o sarcină extrauterină este faptul că zigotul nu poate străbate trompele uterine pentru a ajunge în uter. Trompele pot fi răsucite sau obstrucționate în vreun fel, iar zigotului îi este imposibil să penetreze canalul. În acest caz acesta își urmează ritmul prestabili și începe să se dezvolte acolo unde se află. Diagnosticarea timpurie este crucială pentru a preveni ruptura trompei uterine ca urmare a creșterii în dimensiuni a sarcinii.

Afecțiunile inflamatorii pelvine reprezintă, în opinia specialiștilor, principalul responsabil pentru apariția unei sarcini extrauterine. Aceste afecțiuni survin, de regulă, ca urmare a unor infecții vaginale netratate corespunzător. Infecțiile cu Chlamydia sau gonoree sunt foarte periculoase și determină apariția unor țesuturi cicatriceale la nivelul trompelor uterine. Astfel, că femeile care au în istoricul medical infecții cu astfel de bacterii trebuie să consulte medicul înainte de a se decide să rămână însărcinate. Infecțiile vaginale trebuiesc tratate din timp și nu trebuie să le considerăm inofensive. Acestea afectează grav fertilitatea și pot pune în pericol sănătatea pacientelor.

Intervențiile chirurgicale la nivelul trompelor uterine pot reprezenta un alt factor de risc pentru dezvoltarea unei sarcini extrauterine. Acestea pot determina anomalii în ceea ce privește forma ori arhitectura trompelor, ceea ce poate duce la blocarea canalului. Orice lucru care obstrucționează trecerea zigotului prin canalul trompelor uterine reprezintă un potențial risc pentru apariția sarcinii extrauterine.

Despre sarcina extrauterină - Implicații

Sarcina extrauterină trebuie tratată cu seriozitate, căci, până nu demult, aceasta era cauza principală de deces a femeilor însărcinate. Cu cât diagnosticul este stabilit mai din timp, cu atât șansele de intervenție reușită cresc. Cu metodele moderne de investigație medicală este destul de ușor să se stabilească un diagnostic cu certitudine și să se urmeze un tratament adecvat. Medicul ne poate recomanda două tipuri de tratamente pentru sistarea sarcinii extrauterine. Primul tratament este cel medicamentos, care prezintă anumite riscuri și necesită monitorizare atentă din partea medicului. Cel de-al doilea presupune intervenție chirurgicală minim invazivă și se aplică cu precizie în locul unde este fixată sarcina.

Riscurile asociate unei sarcini extrauterine țin de rapiditatea cu care se stabilește diagnosticul și cu care sunt luate măsurile de intervenție. Cu cât trece mai mult timp cu atât riscurile cresc exponențial, punând în primejdie viața pacientei. Scăderea fertilității este unul dintre posibilele complicații care survin în urma unei sarcini extrauterine. Trompa uterină unde ovulul s-a implantat nu va mai funcționa și astfel fertilitatea va fi asigurată numai prin intermediul unui singur ovar. Dacă este eliminată cauza apariției sarcinii extrauterine, atunci șansele ca o femeie să poată rămâne însărcinată sunt ridicate.

Despre sarcina extrauterină - Măsuri de prevenție

Sarcina extrauterină nu poate fi prevenită, dar putem lua măsuri de reducere a riscurilor apariției acesteia. În primul rând trebuie să acordăm o atenție sporită sănătății aparatului genital. Vizitele regulate la ginecolog și tratarea tuturor infecțiilor pe care le putem contacta sunt vitale. Riscul ca o femeie să dezvolte o sarcină extrauterină crește cu atât mai mult cu cât aceasta întreține raporturi sexuale neprotejate cu mai mulți parteneri, căci crește riscul contactării unei infecții.

Este, de asemenea, recomandat ca înainte de a rămâne însărcinate să ne asigurăm că este totul în regulă cu sănătatea organelor reproducătoare. Analizele și investigațiile pot arăta dacă există anomalii ale trompelor uterine, ori dacă există vreo infecție care poate pune în pericol sarcina. În acest fel vom elimina cât mai mult din factorii de risc și vom evita complicațiile asociate unei sarcini extrauterine. Frecvența sarcinilor extrauterine crește la femeile care au dezvoltat în prealabil o astfel de sarcină. De asemenea, cazurile raportate de sarcini extrauterine sunt tot mai dese, mai ales din cauza dezvoltării procedurilor de fertilizare in vitro. Așadar, femeile care au suferit de această problemă trebuie să acorde o atenție mult mai sporită sănătății în cazul în care dorește să mai rămână însărcinată.

Planificarea unei sarcini implică o etapă preliminară, în care se pot realiza tot felul de analize prin care să se determine riscurile la care o femeie este supusă. O sarcină extrauterină nu este ceva ușor de acceptat, iar orice femeie care își dorește să devină mamă poate resimți sentimente de vină sau jenă dacă trece printr-o astfel de situație. Este important să înțelegem cauzele pentru care o astfel de sarcină s-a produs, pentru a putea lua măsurile necesare tratării acestora. De regulă, o femeie care a trecut prin această experiență va putea rămâne însărcinată, iar sarcina se va putea dezvolta normal. Bucuria aducerii pe lume a unui copil sănătos nu poate fi înlocuită de nimic altceva, iar trauma creată de apariția unei sarcini extrauterine poate fi trecută cu bine dacă sunt luate măsurile necesare.

Sarcina extrauterină este coșmarul oricărei femei, deoarece aceasta poate duce la complicații serioase. Dacă nu este tratată la timp, o sarcină extrauterină poate duce la deces.

Operație sarcină extrauterină

Sarcina extrauterină sau ectopică este una care îți poate pune viața în pericol, mai ales dacă nu ai experimentat niciun simptom care să te pună pe gânduri. Odată cu trecerea timpului și cu creșterea sarcinii, există posibilitatea ca aceasta să se rupă și să îți provoace o hemoragie internă puternică […] mai mult »